Jesienią nie da się uciec od dyni, ale prawdę mówiąc, wcale nie mam na to ochoty i ciągle wypróbowuję nowe sposoby jej przyrządzania. Postanowiłam też dać szansę amerykańskiemu ciastu dyniowemu, czyli
Pumpkin pie
Właściwie jest to coś w rodzaju dyniowego puddingu pieczonego w cienkim kruchym cieście. Początkowo wydało mi się dosyć dziwne i nie byłam do końca pewna, czy mi smakuje, ale za każdym kolejnym razem bardziej się do niego przekonywałam. Obecnie uważam, że pumpkin pie jest świetne. A robi się je tak:
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto (kruche) i wstawić na 30 min. do lodówki. w tym czasie nagrzać piekarnik do 220 st. C i przygotować nadzienie: składniki należy po prostu wymieszać trzepaczką; przyprawy są oczywiście mielone. Ciasto rozwałkować bardzo cienko i wylepić nim tortownicę. Niestety z przepisu wychodzi go za dużo, polecam nadmiar zamrozić lub upiec ciasteczka (będą słone). Na ciasto wylać nadzienie (ciasta nie podpiekam) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 15 min. w temp. 220 st. C, a potem jeszcze 40-50 min, w temp 180 st. C. Wyjąć z piekarnika i dobrze wystudzić. Dodatkowo polecam posmarować wierzch konfiturą lub dżemem pomarańczowym - dynia może być nieco mdła. Można też udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem. Dynia, pomarańcza i dużo korzennych przypraw - czy jesienią można chcieć więcej?
Przepis znalazłam na mojewypieki.com. Nieco zmieniłam wykonanie.
Za tydzień piekę sernik dyniowy. Polecam też tartę dyniowo-orzechową.
Dynia, pomarańcza i korzenne przyprawy. Mniam:)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie mniam :)
UsuńOch, jak ja lubie ciasto z dynia. Po powrocie zwypdu na pewno je zrobie.
OdpowiedzUsuńDostalam od znajomej konfitury dyniowo-pomaranczowe. Pycha. To swietne polaczenie!:)
Dynia to chyba najbardziej wszechstronny artykuł spożywczy i bardzo zdrowy, wiec jedząc ciasto dyniowe można się przynajmniej częściowo rozgrzeszyć ;)
UsuńMiłego wypadu :)
Ciasto jest wyśmienite :) Polecam :)
OdpowiedzUsuńWpadnij do mnie, to zrobię powtórkę :)
Usuń